Toggle Navigation

 

Bataci u pivu sa kimom

Kim je jedan od najranije korišćenih začina u Evropi. Upotrebljavaju se sušeni plodovi koji se dodaju jelima od kelja, kiselog kupusa, krompira i cvekle; dobro se slaže uz jela od mesa, sireve, supe i sosove, a omiljen je kao začin uz hleb i razne vrste peciva.

Priprema

Pileće batake posuti začinom od povrća, te ih pržiti na maslinovom ulju da porumene. Meso preliti pivom, dodati mleveni kim i na tihoj vatri dinstati dok pivo ne ispari. Gotove pileće batake servirati sa prethodno obarenim karfiolom, brokolijem i kukuruzom, preliti saftom od kuvanja i dekorisati po želji. Poslužiti uz kriške crnog hleba.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 515 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 44 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 257.5 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećih bataka (4 komada)
    • 500 ml piva
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 2 kašike mlevenog kima
    • 300 g kuvanog brokolija
    • 400 g kuvanog karfiola
    • 200 g kuvanog kukuruza šećerca
    • 300 g crnog hleba