Toggle Navigation

 

Biftek sa gamborima

Uvek kada ste u mogućnosti koristite smeđi ili integralni pirinač koji je prehrambeno mnogo vrednija namirnica od glaziranog belog pirinča jer zadržava deo ovojnice i klicu, zbog čega sadrži više hranljivih materija i dijetnih vlakana.

Priprema

Na delu zagrejanog ulja izgrilovati začinjene bifteke. Na ostatku ulja propržiti gambore, dodati iseckanu šargarepu, tikvice, papriku, šampinjone, praziluk i klipčiće kukuruza. Začiniti i promešati. Bifteke servirati na povrće sa gamborima i poslužiti uz ranije obaren pirinač.

Gambori se mogu pripremati kuvanjem, dinstanjem, grilovanjem ili na pari. Najčešće ćete ih nabaviti očišćene i duboko smrznute. Zamrznute gambore odmrzavajte tako što ćete ih staviti u posudu sa hladnom vodom i smestiti u frižider na postupno otapanje.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 470 kcal

Natrijum - 585 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 154 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 235 kcal

Natrijum - 292.5 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 77 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g bifteka
    • 150 g gambora
    • 150 g praziluka
    • 150 g šargarepe
    • 100 g tikvica
    • 100 g paprike
    • 100 g šampinjona
    • 150 g mariniranih klipčića kukuruza
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • majoran
    • 400 g barenog pirinča