Toggle Navigation

 

Ćureći file sa pomorandžom i susam krompirom

Semenke susama pre upotrebe treba propržiti, zgnječiti ili samleti, jer na taj način semenke postaju svarljivije i aromatičnije. Susam je bogat belančevinama a masnokiselinski sastav bogat omega-6 masnim kiselinama, sadrži obilje minerala: magnezijuma, cinka, kalcijuma i gvožđa

Plativoo
Priprema

Ćuretinu iseći na šnicle, posoliti, pobiberiti i brzo ispržiti na zagrejanom maslinovom ulju.

Staviti u vatrostalnu tepsiju, dodati pomorandžu isečenu na kolutove, posuti mirođijom i peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 20 minuta.

Slaninu iseckati, staviti u tiganj i pržiti par minuta dok ne ispusti mast. Zatim dodati isečene šampinjone, pobiberiti, blago posoliti (pošto je slanina slana), propržiti i preliti belim vinom.

Bareni krompir iseči na kolutove, izgrilovati i posuti susamom.

Servirati ćuretinu sa pomorandžom na tanjir, dodati susam krompir i šampinjone sa slaninom i poslužiti toplo.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 640 kcal

Natrijum - 984 mg

Masti - 35 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 124 mg

Belančevine - 44 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 492 mg

Masti - 17.5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 62 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 11 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g ćurećeg belog mesa
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 600 g barenog krompira
    • 150 g šampinjona
    • 100 g slanine u listićima
    • 80 ml belog vina
    • 20 g susama
    • 2 pomorandže
    • so
    • biber
    • mirođija