Toggle Navigation

 

Juneći gulaš sa pasuljem

Pasulj je sa nutritivnog stanovišta super hrana! Smeđi, beli ili crveni, jedan je od najboljih biljnih izvora proteina. Siromašan je energijom, mastima i natrijumom, a ujedno odličan izvor gvožđa, bakra, mangana i fosfora. Sušenjem zrno ne gubi svoje hranljive sastojke

Plativoo
Priprema

Junetinu iseći na kockice veličine 2x2 cm i kratko prepeći sa svih strana.

Crni luk iseckati, dodati u meso i zajedno pržiti par minuta. Začiniti crvenom mlevenom paprikom, preliti vodom, dodati lovor list i kuvati poklopljeno oko 40 minuta odnosno dok meso ne omekša.

Sitno iseckati slaninu i beli luk, staviti u činiju, posuti mlevenim kimom i sitno iseckanim peršunom, promešati i dodati u gulaš.

Na kraju dodati i kuvani pasulj, promešati i ukuvati do željene gustine.

Juneći gulaš sa pasuljem poslužiti topao.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 710 kcal

Natrijum - 521 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 167 mg

Belančevine - 64 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 64 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 18 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 355 kcal

Natrijum - 260.5 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 83.5 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 18 %

Vlakna - 9 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g junetine
    • 450 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • 100 g slanine
    • mleveni kim
    • 3 kašike ulja
    • lovorov list
    • 300 g kuvanog pasulja tetovca
    • peršunov list
    • so
    • biber
    • mlevena crvena paprika