Toggle Navigation

 

Kaserola sa krompirom i šargarepom

Senf se sastoji iz mlevenog semena bele i crne slačice oslobođene masnih ulja, sirćeta od estragona, mlevenih karanfilića i soli. Može se dodati i ren ako se želi pikantan i ljut senf. Fermentacijom smeša dobija karakterističnu aromu i ljut ukus. Koristi se za pripremanje sosova, čorbi, jela od jaja, sendviča i salata. Dižon senf je prava poslastica među vrstama senfa, nastao u francuskoj kuhinji. 

Plativoo
Priprema

Krompir i šargarepe oljuštiti i iseći na kolute, a crni luk na rebarca. Povrće začiniti i staviti u đuveč tepsiju. U činijici umutiti jaja, bujon, senf, mleko, majonez, brašno i med. Preliti povrće, posuti seckanim peršunom i staviti u rernu da se peče na 200*C. Gotovo jelo ohladiti, iseći i servirati na tanjir. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 659 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 83 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 329.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 41.5 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

6

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg krompira
    • 400 g šargarepe
    • 2 glavice crnog luka
    • 600 ml bujona
    • 2 kašike dižon senfa
    • 3 kašike meda
    • 125 ml mleka
    • 100 g majoneza
    • 30 g pšeničnog brašna
    • 3 jajeta
    • so
    • biber
    • peršunov list