Toggle Navigation

 

Pastrmke

Origano je jedan od osnovnih začina mediteranske kuhinje. Origano u prevodu sa grčkog znači „radost planina“ i od davnina se koristio kao sredstvo za lečenje prehlade, glavobolje, zubobolje i probavnih smetnji. U kulinarstvu se koriste osušeni listovi, a najcenjeniji je grčki origano.

Priprema

Pastrmke začiniti solju, biberom i kimom. Ostaviti da malo odstoje, a zatim ih ispeći na delu zagrejanog ulja. Na preostalom ulju propržiti iseckan crveni i beli luk, dodati marinirane šampinjone, pobiberiti i posuti origanom. Zelenu salatu iseći na rezance i pomešati sa uljem. Pastrmke servirati uz prilog od šampinjona, zelenu salatu i crni hleb.

Meso pastrmke spada u dijetetske namirnice sa prosečnom energetskom vrednošću od oko 114 kcal na 100 g namirnice. U odnosu na druge vrste mesa, pastrmka ima manje zasićenih masti i manje holesterola. Pored toga pastrmka je odličan izvor esencijalnih ribljih ulja, uključujući omega-3 masne kiseline.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 585 kcal

Natrijum - 1165 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 114 mg

Belančevine - 50 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 292.5 kcal

Natrijum - 582.5 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 57 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 12.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 pastrmke
    • so
    • biber
    • origano
    • kim
    • 400 g mariniranih šampinjona
    • 100 g crvenog luka
    • 2 cena belog luka
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 300 g crnog hleba
    • 1 kašika maslinovog ulja