Toggle Navigation

 

Pečena skuša na krompiru

Preporuka je da se namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama kao što su skuša, sardine, tunjevina, pastrmka ili losos jedu najmanje dva puta nedeljno kako bi se ostvario pozitivan uticaj na kardiovaskularno zdravlje, krvne sudove, funkciju mozga i vida. Veličinu porcije treba prilagoditi svojim energetskim potrebama. 

Priprema

Krompir oprati, oguliti i iseći na krupnije kriške. Praziluk iseći na kolutiće, pomešati sa krompirom, začiniti pa staviti u podmazanu tepsiju. Preko krompira staviti očišćenu i začinjenu skušu, tako da na krompir stavimo rasporeni deo ribe. Sipati ulje i kafenu šoljicu vode u tepsiju i peći na 200*C, oko 45 minuta. Servirati uz pripremljenu zelenu salatu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 525 g

Energetska vrednost porcije - 782 kcal

Natrijum - 720 mg

Masti - 54 g

Masti (%) - 59 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 180 mg

Belančevine - 51 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 262.5 g

Energetska vrednost porcije - 391 kcal

Natrijum - 360 mg

Masti - 27 g

Masti (%) - 29.5 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 90 mg

Belančevine - 25.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 7.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 kom. skuše
    • 600 g krompira
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • 1 praziluk
    • zelena salata
    • 2 mlevenih lešnika za posipanje
    • so
    • sirće
    • šećer
    • 1 kašika ulja