Toggle Navigation

 

Ramstek sa jabukama

Crveno meso najčešće se pominje u vezi sa aterosklerozom, srčanim bolestima, pa čak i sa nekim vrstama malignih oboljenja. Međutim, ne treba zaboraviti da je ”mršavo” juneće i teleće meso odličan izvor proteina, vitamina B12 i B6, selena, cinka, magnezijuma i gvožđa. Zato male količine crvenog mesa bez masnoće možete slobodno uključiti u uravnoteženu ishranu.

Priprema

Ramstek iseći na šnicle, premazati senfom i peći na maslinovom ulju. Meso izvaditi na tanjir, a na preostaloj masnoći propržiti jabuke isečene na kriške. Rukolu servirati na tanjir i preliti balzamiko sirćetom. Gotove šnicle iseći na rezance, poređati na rukolu i dodati jabuke. Preko ramsteka sa jabukama narendati trapist i poslužiti uz integralni hleb.
Jabuke mogu biti osvežavajući sastojak salata od povrća ili mesnih salata, povezanih majonezom ili nekim drugim salatnim prelivom, ili interesantan prilog uz različita pečenja. Jabuka poboljšava aromu mesu i umaku od pečenja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 655 kcal

Natrijum - 800 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 115 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 77 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 327.5 kcal

Natrijum - 400 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 57.5 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 38.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g ramsteka
    • senf
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • balzamiko sirće
    • 2 jabuke
    • 60 g trapista
    • rukola
    • 400 g integralnog hleba