Toggle Navigation

 

Zapečeno meso sa povrćem

Obilje povrća koje se nalazi u ovom jelu, danas možete nabaviti u svežem stanju bez obtira na godišnje doba. Iako se povrće često posmatra kao prilog uz meso, uživajte u različitim ukusima i trudite se da meso koristite više kao začin jelima, ne kao njihovu osnovu.

Plativoo
Priprema

U tepsiju sipati ulje, dodati svinjsko i juneće meso isečeno na kocke i peći 15-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200*C. Izvaditi tepsiju sa mesom, dodati na kockice isečeno i začinjeno povrće. Preliti sa malo vode i vratiti da se peče još 30-ak minuta u rerni. Ručak poslužiti uz raženi hleb.

 

Obrok bogat belančevinama i životinjskog i biljnog porekla, obezbeđuje sve esencijalne aminokiseline, tj. one koje organizam nije u mogućnosti da sam sintetiše, a koje su mu neophodne za stvaranje sopstvenih belančevina. Ipak, da bi ukupni dnevni unos belančevina bio u granicama preporučenog, za ostale obroke birajte namirnice sa manjim sadržajem belančevina.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 905 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 120 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 452.5 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g svinjskog mesa
    • 400 g junećeg mesa
    • 200 g crnog luka
    • 200 g krompira
    • 200 g paprike
    • 200 g plavog patlidžana
    • 200 g tikvica
    • 200 g paradajza
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 2 kašike ulja
    • 300 g raženog hleba