Toggle Navigation

 

Hleb sa makom

Dobro poznate crno-plavičaste semenke maka sa svojim orašastim ukusom koriste se kao dodatak u proizvodnji hleba i peciva, a u našim ravničarskim krajevima, mak se najčešće koristi za izradu poslastica. Energetska vrednost 100 grama maka je 330 kcal, ima 11 g masti, malo proteina i dosta ugljenih hidrata, od toga 8 g vlakana, malo kalcijuma i gvožđa.

Priprema

Kvasac i šećer rastopiti sa malo mlakog mleka i ostaviti da nabubri.

U činiju staviti brašno, so i margarin. Sjediniti margarin sa brašnom dok ne počne da se mrvi. Napraviti rupu u brašnu, dodati preostalo toplo mleko, razmućen kvasac i 1 kašiku maka. Umesiti glatko testo, dodavajući brašno ukoliko se testo lepi za ruke. Prekriti ga krpom i ostaviti da se testo udvostruči.

Od mase napraviti veknu i staviti u pripremljen kalup. Umutiti jaje, premazati hleb i posuti preostalim makom. Ostaviti još 30 minuta da se udvostruči.

Ispeći hleb u zagrejanoj rerni na 200*C dok ne porumeni.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 99 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 14 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 68 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 49.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 1 g

Vreme pripreme

110 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kg pšeničnog brašna
    • 20 g svežeg kvasca
    • 1 kašika šećera
    • so
    • 400 ml mlakog mleka
    • 120 g margarina
    • 1 jaje
    • 50 g maka