Toggle Navigation

 

Kiflice od sira

Sitan sir se obično pravi od obranog kravljeg mleka i tada ima veoma malu energetsku vrednost i mali procenat masti, što je izuzetno značajno u dijetalnoj ishrani i ishrani starijih osoba. Međutim, u ishrani dece se može koristiti i sir sa većim sadržajem masti ili pak onaj od obranog mleka pomešan sa pavlakom.

Plativoo
Priprema

U posudu staviti brašno, sitan sir, jaje, prašak za pecivo, doliti ulje i mleko i umesiti glatko i vazdušasto testo.

Napraviti jufke od testa, razvući oklagijom i iseći u trouglove.

Staviti nadev od šunkarice i trapista i uviti kiflice.

Premazati umućenim žumancetom, staviti u tepsiju i peći na 180*C, oko 25 minuta dok ne porumene.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Natrijum - 198 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 21 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Natrijum - 99 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 10.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

32

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g sitnog sira
    • 1 jaje
    • 100 ml ulja
    • 120 ml mleka
    • 600 g glatkog brašna
    • 2 praška prašak za pecivo
    • 200 g šunkarice
    • 100 g trapista
    • 1 žumance za premaz