Toggle Navigation

 

Ljuti ovseni štapići

Dobro je poznato da su ovsene pahuljice odličan izvor ugljenih hidrata niskog glikemijskog indeksa i rastvorljivih dijetnih vlakana važnih za sveukupno zdravlje, a posebno za bolju regulaciju nivoa šećera i masti u krvi. Sastav ugljenih hidrata unutar zrna ovsa je takav da se oni sporo vare i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promena nivoa šećera u krvi, kao što je to slučaj kod rafinisane hrane.

Priprema

U činiju staviti brašno, ovsene pahuljice, mlevene lešnike, prašak za pecivo, so, mleveni beli biber (po ukusu), ulje i mleko i umesiti glatko i vazdušasto testo.

Razviti  testo oklagijom na list debljine pola santimetra i iseći štapiće. Poređati ih u pripremljenu tepsiju, premazati umućenim jajetom, posuti belim biberom i ispeći u zagrejanoj rerni na 220*C, oko 25 minuta.

Ljuti ovseni štapići mogu biti posluženi i topli i hladni. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 67 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 55 kcal

Natrijum - 33.5 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 3.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

15

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g pšeničnog brašna
    • 120 g ovsenih pahuljica
    • 1 prašak prašak za pecivo
    • 100 g mlevenih lešnika
    • 120 ml ulja
    • 250 ml mleka
    • so
    • beli biber
    • 1 jaje