Toggle Navigation

 

Pica od sojinog brašna

Soja je jedina biljna namirnica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline. Belančevine soje su po iskoristljivosti ravnopravne sa životinjskim belančevinama, odličnog su kvaliteta, ali ih je, kao i ostale mahunarke, najbolje kombinovati sa žitaricama, jer se na taj način povećava njihova iskoristljivost.

Priprema

Umesiti testo za picu od potrebnih sastojaka: pšeničnog i sojinog brašna, suvog kvasca, šećera, soli, ulja i mleka i ostaviti da malo odstoji.

Razvući testo na veličinu tepsije za picu, premazati kečapom pomešanim sa sokom od paradajza, posuti origanom, poređati preostale sastojke (šunkaricu, masline, šampinjone, ljutu papričicu i trapist) i peći u jako zagrejanoj rerni oko 10-ak minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 879 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 23 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Natrijum - 439.5 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 11.5 mg

Belančevine - 9.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 250 g pšeničnog brašna
    • 50 g sojinog brašna
    • 1 kesica suvog kvasca
    • 1 kašicica šećera
    • 1 kašicica soli
    • 1 kašika ulja
    • 200 ml mleka
  • Nadev:
    • 1 kašika origana
    • 100 ml soka od paradajza
    • 100 ml kečapa
    • 250 g šunkarice
    • 300 g trapista
    • 100 g maslina
    • 100 g mariniranih šampinjona
    • 1 ljuta papričica