Toggle Navigation

 

Škorpion pizza sa ajvarom i susamom

Aromatičan i ukusan, domaći ajvar predstavlja jedan od najukusnijih specijaliteta balkanske kuhinje koji se može poslužiti kao prilog uz brojna jela ili kao jednostavan, hlebni namaz. Pravi se od crvene paprike i patlidžana sa dodatkom začina.

Priprema

U posudu staviti brašno, suvi kvasac, šećer, ulje, doliti mlaku vodu i umesiti testo.

Testo razvući oklagijom na veličinu okrugle tepsije. Tepsiju premazati uljem i posuti brašnom, a zatim staviti testo, posuti susamom i ostaviti da odstoji 15 minuta.

Pomešati ajvar, kečap i sok od paradajza, premazati testo, posuti origanom i staviti listove pršute i slanine.

Picu posuti rendanim trapistom i peći u rerni zagrejanoj na 220*C oko 15 minuta.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 395 kcal

Natrijum - 890 mg

Masti - 35 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 197.5 kcal

Natrijum - 445 mg

Masti - 17.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 37.5 mg

Belančevine - 8.5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

8

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 300 g pšeničnog brašna
    • 1 kesica suvog kvasca
    • 1 kašicica šećera
    • 1 kašicica soli
    • 1 kašika ulja
    • 200 ml mlake vode
  • Nadev:
    • 100 ml soka od paradajza
    • 100 ml kečapa
    • 50 g susama
    • origano
    • 100 g pršute
    • 100 g slanine
    • 100 g ajvara
    • 200 g trapista