Toggle Navigation

 

Pita od tunjevine i milerama

Tunjevina je najčešće konzumirana morska riba, zahvaljujući, pre svega, popularnosti konzervisane tunjevine. Svežu tunjevinu češće u ishrani koriste priobalni narodi, dok svi ostali u ishrani pretežno koriste na različite načine konzervisano meso tune. Dimljeno, marinirano ili salamureno, ipak, najčešće konzervisano.

Plativoo
Priprema

Praziluk sitno iseckati, staviti u činiju, dodati oceđenu tunjevinu i mileram, posoliti, pobiberiti i dobro promešati.

Tepsiju premazati uljem, obložiti sa 4 kore (ostaviti da krajevi vire sa svih strana tepsije), premazati uljem i staviti deo nadeva od tunjevine i milarama. Ponovo staviti kore i ponavljati postupak dok se sastojci ne potroše. Pitu preklopiti korama, ušuškati sa svih strana i iseći na kocke.

U činiji umutiti jaja sa mlekom i preliti pitu. Na kraju posuti susamom.

Zagrejati rernu na 200*C, staviti pitu i peći oko 35 minuta.

Pitu od tunjevine i milerama servirati uz ljuti kečap.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 625 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Natrijum - 312.5 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 26.5 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g tankih kora
    • 400 g tunjevine
    • 500 g milerama
    • 200 g praziluka
    • 2 kašike ulja
    • 200 ml ljutog kečapa
    • so
    • biber
    • 2 jaja
    • 200 ml mleka
    • susama za posipanje