Toggle Navigation

 

Švedski hleb od ražanog brašna

Kim je jedan od najranije korišćenih začina u Evropi. Koriste se sušeni plodovi koji se dodaju u jela od kelja, kiselog kupusa, krompira i cvekle; dobro se slaže uz jela od mesa, sireve, hleb i razne vrste peciva. Kim se vekovima koristi u narodnoj medicini jer olakšava varenje i sprečava nadimanje.

Priprema

Kvasac razmutiti u malo mlakog mleka i šećera i ostaviti da nabubri.

Pomešati obe vrste brašna (ražano i pšenično), so, preostali šećer, mlako mleko i pripremljen kvasac. Mesiti testo dok ne postane glatko. Ostaviti testo da naraste oko sat vremena.

Premesiti i dodati kim. Formirati veknu i ostaviti oko 15 minuta da se odmara.

Staviti hleb da se peče u rernu zagrejanu na 220*.

Peći 15 minuta a potom sniziti temperaturu na 200* i peći hleb još 20 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 301 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 6 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 83 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 150.5 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 3 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 41.5 %

Vlakna - 1.5 g

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g raženog brašna
    • 250 g pšeničnog brašna
    • 10 g kvasca
    • 1 kašika smedeg šecera
    • 300 ml mleka
    • 1 kašika soli
    • 1 kašičica kima