Toggle Navigation

 

Uskršnja korpica

Suvi kvasac ima oblik sitnih granula koje se pakuju u kesice, a čuva se na suvom i tamnom mestu. Lak je za upotrebu jer se vrlo jednostavno dozira po uputstvu sa kesice.

Plativoo
Priprema

Zagrejati vodu i mleko. Dodati kvasac, šećer, so, ulje i brašno. Po potrebi dodavati još brašna da se testo ne bi lepilo za ruke.

Umesiti glatko testo, napraviti 12 jufkica i ostaviti da uskisnu. Od svake jufkice formirati rukama dužu traku.

Uzeti zemljanu saksiju, okrenuti je sa dnom na gore i staviti na tacnu. Premazati margarinom i prekriti pek papirom. Četiri trake staviti preko saksije. Ostale trake uplitati kao za pletenu korpu, staviti u tepsiju, premazati umućenim jajetom i ispeći u rerni na 200°C, dok ne porumeni.

Kad je korpica pečena, ohladiti je i polako prevrnuti na tacnu, izvaditi saksiju i pek papir.

Unutra se mogu staviti uskršnja jaja i tako poslužiti. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 175 g

Energetska vrednost porcije - 300 kcal

Natrijum - 595 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 89 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 87.5 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 297.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 44.5 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 0.5 g

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 ml vode
    • 250 ml mleka
    • 1 suvi kvasac
    • 1 kašika šećera
    • 1 kašicica soli
    • 200 ml ulja
    • 800 g brašna
    • 1 jaje