Toggle Navigation

 

Anđeoske kuglice

Urme su plodovi palme, čije su nutritivne i lekovite osobine odavno poznate. Veoma su bogate različitim vitaminima i mineralima među kojima se posebno ističu vitamini B1, B5 i folna kiselina, kao i minerali kalcijum, magnezijum i gvožđe. Sveže ubrane urme, u zavisnosti od vrste, imaju žutu ili crvenu boju, a smeđu poprime dok se suše na suncu. Tako osušene čuvaju se u korpama od palminog lišća. Koriste se u ishrani, i od njih se mogu praviti sirup, brašno, sirće, šećer i alkohol. 

Plativoo
Priprema

Puter, margarin i šećer rastopiti u šerpi.

U činiji natopiti ječmene pahuljice sa sokom. Dodati kokos, seckane datule, ekstrakt i rastopljen margarin i puter sa šećerom.

Dobro promešati smesu i ostaviti u frižider da se stegne.

Nakon toga formirati kuglice i ređati na tacnu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 15 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 7.5 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

30

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 20 g putera
    • 40 g margarina
    • 200 g šećera
    • 250 g datula (urmi)
    • ekstrakt vanile
    • 300 g ječmenih pahuljica
    • 200 g kokosa
    • 200 ml soka od jabuke