Toggle Navigation

 

Čokoladna torta sa sosom od višanja

Višnje za pripremu torte treba dobro ocediti. Vodite računa da voće u testo dodajete veoma pažljivo, sporo mešajući, kako višnje ne bi obojile testo. Ako ne želite da višnje tokom pečenja ne padnu na dno posude, pre nego što ih dodate u testo, blago ih pospite brašnom.

Plativoo
Priprema

Čokoladu i margarin rastopiti u šerpici i ostaviti da se prohladi.

Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti u činiji penasto belanca, dodati žumanca, šećer, brašno, prašak za pecivo, deo višanja i na kraju čokoladu. Dobro umutiti masu i sipati u prethodno pripremljen kalup. Peći u zagrejanoj rerni na 170*C, 35 minuta.

Razmutiti kakao sa vodom i premazati tortu.

Ostatak višanja staviti u šerpu, dodati vanil-šećer i malo vode, promešati i kuvati par minuta. Gustin razmutiti sa ostatkom vode, pomešati sa višnjama i kuvati dok se sos ne zgusne.

Servirati parče torte na tanjir, preliti sosom od višanja i posuti listićima badema.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Natrijum - 70 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 43 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 82.5 kcal

Natrijum - 35 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 21.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jaja
    • 125 g crne čokolade
    • 100 g šećera
    • 5 g kakaa
    • 200 ml vode
    • 100 g margarina
    • 170 g brašna
    • 1 kašika gustina
    • 2 vanil-šecera
    • 50 g listića badema
    • 500 g višanja
    • 5 g praška za pecivo
Ključne reči:
čokolada margarin višnje jaja kakao