Toggle Navigation

 

Čokoladni keks

Kakao prah i čokolada se prave od sušenih semenki koje rastu u mahuni na kakao stablu koje se zove Theobroma cacao što znači "hrana bogova". Čokolada sadrži oko 300 poznatih hemijskih sastojaka uključujući metilksantine teobromin i kofein koji je prisutan u vrlo malim količinama

Plativoo
Priprema

U činji umutiti puter sa smeđim šećerom. Dodati jaje, vanil-šećer, mleko, brašno, čokoladu u prahu i prašak za pecivo. Po potrebi dodati mleko.

Od smese napraviti kuglice i poređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

U svaku kuglicu utisnuti po ceo kikiriki i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200*C, 20 minuta.

 

Osobe koje pažljivo uklope ove čokoladne keksiće u ukupni dnevni nutritivni i energetski unos, tako da on tokom dana ne prelazi potrebe organizma, mogu uživati u ovoj poslastici.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 150 kcal

Natrijum - 100 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 20 g

Energetska vrednost porcije - 75 kcal

Natrijum - 50 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 350 g brašna
    • 50 g čokolade u prahu
    • 80 g putera
    • 1 jaje
    • vanil-šecer
    • 30 g celog kikirikija
    • 1 prašak za pecivo
    • 50 ml mleka
    • 150 g smeđeg šećera