Toggle Navigation

 

Jabuke sa suvim smokvama

Smokve su mediteransko voće visoke nutritivne vrednosti i sa lekovitim svojstvima. Smokva se najčešće jede sirova ili se „konzervira“ sušenjem. Suve smokve sadrže mnogo više energije, belančevina, masnoće, šećera i minerala od svežih. Obavezno ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Plativoo
Priprema

Jabuke oguliti i izdubiti sredinu, odnosno odstraniti koštice. U posudu staviti smokve iseckane na manje komade, dodati med i cimet, a zatim lagano promešati. Ovom masom puniti jabuke. Lisnato testo razviti oklagijom i iseći na 4 jednaka dela. U sredinu svakog staviti jabuku i spojiti krajeve testa u vidu paketa. Premazati umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni 30 minuta na 200*C. Prohlađene paketiće servirati na tanjir i posuti šećerom u prahu.

 

Poslastica u kojoj povremeno mogu da uživaju deca i odrasle, zdrave i fizički aktivne osobe jer lisnato testo predstavlja jedan od izvora štetnih transmasnih kiselina koje se smatraju jednim od uzroka gojaznosti, kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 455 kcal

Natrijum - 145 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 64 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 227.5 kcal

Natrijum - 72.5 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 26.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 jabuke
    • 200 g lisnatog testa
    • 2 kašike meda
    • 100 g suvih smokava
    • cimet
    • 1 jaje
    • nadev:
Ključne reči:
jabuke lisnato testo med smokve