Toggle Navigation

 

Keks od urmi

Urme su plodovi palme, čije su nutritivne i lekovite osobine odavno poznate. Veoma su bogate različitim vitaminima i mineralima među kojima se posebno ističu vitamini B1, B5 i folna kiselina, kao i minerali kalcijum, magnezijum i gvožđe.Sveže ubrane urme, u zavisnosti od vrste, imaju žutu ili crvenu boju, a smeđu poprime dok se suše na suncu. Tako osušene čuvaju se u korpama od palminog lišća. Koriste se u ishrani, i od njih se mogu praviti sirup, brašno, sirće, šećer i alkohol.

Plativoo
Priprema

Pomešati mleveni keks i smeđi šećer.

Umutiti penasto margarin i jaja i umešati sa keksom.

Smesi dodati iseckane urme i mlevene lešnike, sve dobro umesiti i praviti keksiće.

Peći u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 20 minuta.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 340 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 21 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 170 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 10.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g mlevenog keksa
    • 180 g margarina
    • 2 jaja
    • 300 g iseckanih urmi
    • 200 g mlevenih lešnika
    • 120 g smeđeg šećera