Toggle Navigation

 

Torta sa datulama (urmama)

Urma ili datula je plod palme Phoenix dactylifera. Plodovi urme se jedu sveži ili suvi, a mogu biti i punjeni orasima, lešnicima, marcipanom ili suvim narandžama. Od nje se prave razna slatka jela: kompoti, džemovi, sirupi, med, sirće i vino.

Plativoo
Priprema

Sjediniti u činiji mleveni keks, margarin, sok od jabuke i čokoladu u prahu. Masu staviti u kalup i ostaviti da se stegne.

Želatin razmutiti sa malo vode i ostaviti da odstoji 15 minuta.

Razmutiti puding sa malo mleka, a ostatak mleka zagrejati. Uliti razmućen puding, dodati šećer i kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.

Umutiti pavlaku, dodati želatin i izmiksati. U to sipati puding, dodati iseckane urme (datule) i dobro promešati.

Sipati fil preko keksa i posuti iseckanim lešnikom. Ostaviti tortu da se dobro ohladi i servirati.

 

Na 100 g ploda, urme sadrže oko 75 g ugljenih hidrata, najvećim delom glukozu i fruktozu. Urme stoga predstavljuju odličan prirodan izvor energije koji će vam brzo dati snagu, te su pogodne u situacijama kada je neophodno da brzo obnovite energiju.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 320 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 160 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Fil:
    • 250 g urmi (datula)
    • 500 ml obranog mleka
    • 2 kesice pudinga od vanile
    • 150 g šećera
    • 1 kesica želatina
    • 100 g iseckanog lešnika
    • 200 ml slatke pavlake
  • Kora:
    • 400 g mlevenog keksa
    • 50 g margarina
    • 200 ml soka od jabuke
    • 1 kašika čokolade u prahu