Toggle Navigation

 

Kongo torta

Jabuka je voće koje se vrlo dugo može održati sveže. Najbitnije da obezbedite prostor sa što manje svetla, stabilnom, nižom temperaturom, prozračnost (zbog etilena koje ispuštaju) i dovoljnom količinom vlage. U frižideru, u papirnatoj ili plastičnoj ambalaži, možete ih čuvati i do nekoliko nedelja.

Priprema

Jabuke oljuštiti, izrendati u činiju i preliti sokom od limuna.

Umutiti slatku pavlaku, dodati jabuke, šećer u prahu, cimet i suvo grožđe. Dobro sve izmešati i sjediniti fil.

Piškote umakati u sok od jabuke, ređati u kalup da se prekrije dno i premazati polovinom fila. Preko fila poređati ponovo piškote, premazati ostatkom fila i poklopiti preostalim piškotama.

Tortu ohladiti, premazati šlagom i ukrasiti po želji.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 35 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 68 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 73 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 17.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 34 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 36.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g piškota
    • 200 ml soka od jabuke
    • 500 g jabuka
    • 150 g šećera u prahu
    • cimet
    • 100 g suvog grožda
    • 400 ml slatke pavlake
    • sok od limuna