Toggle Navigation

 

Tufahije

Za pripremu tufahija koristite čvrste i zrele jabuke, oljuštite koru u tankom sloju i kuvajte u sirupu na laganoj vatri oko 10-ak minuta da se ne bi raspale.

Priprema

Jabuke oljuštiti i izdubiti, tako da ostane cvet na donjoj strani.

Skuvati u dubljoj šerpi šećer i vodu, a zatim dodati jabuke i kuvati 10 minuta. Radi boljeg ukusa bilo bi dobro da tako pripremljene jabuke odstoje u prelivu 24 sata.

Umutiti šlag sa mlekom. Odvojiti manji deo u činijicu, dodati bademe, vanil šećer i rendanu koru limuna.

Promešati i filom napuniti jabuke. Poređati ih u dublju činiju, preliti sokom od kuvanja i ukrasiti šlagom. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 18 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 84 g

Ugljeni hidrati (%) - 70 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 115 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 9 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 8 jabuka
    • 100 g mlevenih oraha
    • 1 kesica vanil šećera
    • 50 g prženih mlevenih badema
    • rendana kora limuna
    • 1 kesica šlaga u prahu
    • 100 ml mleka
  • Preliv:
    • 500 g šećera
    • 200 ml vode
Ključne reči:
jabuke orasi bademi limun šećer