Toggle Navigation

 

Rum torta sa suvim grožđem

Naučno je potvrđeno da fenoli iz voća imaju antioksidativna svojstva, što znači da štite ćelije od oštećenja izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Suvo grožđe, uz suve šljive i kajsije, spada u voće s najvećim udelom antioksidanata.

Plativoo
Priprema

Suvo grožđe potopiti u rum i ostaviti da odstoji.

Pomešati mleveni keks i sok od pomorandže, a zatim rasporediti po dnu kalupa.

Razmutiti želatin sa malo vode i ostaviti da odstoji.

U činiji umutiti pavlaku, dodati uz stalno mešanje razmućen želatin, šećer u prahu, grožđe sa rumom, polovinu narendane čokolade i čokoladu u prahu. Dobro umutiti krem i sipati preko kore od keksa u kalup.

Rashlađenu tortu posuti ostatkom narendane čokolade i poslužiti.

 

Suvo grožđe nastaje dehidracijom grožđa te se tako dobija namirnica visokog energetskog sadržaja sa puno šećera. Nedavna istraživanja su pokazala da fitohemikalije koje su prisutne u suvom grožđu imaju sposobnost da suzbiju rast bakterija u usnoj šupljini i tako spreče nastanak karijesa.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 285 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 70 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Natrijum - 142.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 400 g mlevenog keksa
    • 200 ml soka od pomorandže
  • Krem:
    • 125 g šećera u prahu
    • 125 ml ruma
    • 100 g suvog grožda
    • 200 g narendane čokolade
    • 1 kesica želatina u prahu
    • 20 g čokolade u prahu
    • 400 ml slatke pavlake