Toggle Navigation

 

Kontinental torta

Lešnik je pun vitamina E koji je poznati antioksidans, vitamina C, ali i minerala kao što su kalijum, fosfor, magnezijum i kalcijum. Lep ukus potiče od ulja kojih ima oko 60 odsto.Pržen i iseckan lešnik je nezamenljiv u poslasticama. Opna lešnika se najlakše skida tako što se lešnici stave u rernu i zagrevaju 10-15 minuta, pa se zamotaju u kuhinjsku krpu da se potpare i onda protrljaju.

Plativoo
Priprema

Umutiti sastojke za koru, razliti u dublji pravougaoni pleh i peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 20 minuta. Koru ohladiti i preseći na četiri jednaka dela.

U šerpu staviti žumanca i jaje, doliti 80 ml mleka i kuvati na pari dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.

Razmutiti puding sa malo mleka, a preostalo mleko kuvati sa šećerom dok ne provri. Dodati razmućen puding i kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Puding ostaviti da se ohladi.

Sjediniti ohlađen puding i žumanca, umutiti, a zatim dodati i penasto umućen puter.

Fil sjediniti i podeliti na tri jednaka dela. U prvi deo dodati rastopljenu i prohlađenu čokoladu, u drugi mlevene lešnike a treći deo ostaviti takav kakav jeste.

Prvu koru premazati čokoladnim filom, preklopiti drugom korom, premazati filom od lešnika, zatim staviti treću koru i premazati prostalim belim filom.

Preklopiti tortu preostalom korom, premazati glazurom od čokolade, dekorisati čokoladnom šlag kremom i do posluženja ostaviti na hladnom mestu. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 126 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 69 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 112 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 35 g

Energetska vrednost porcije - 125 kcal

Natrijum - 63 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 34.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 56 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Fil:
    • 6 žumanaca
    • 1 jaje
    • 4 kašike šećera
    • 325 g putera
    • 100 g čokolade
    • 100 g mlevenih lešnika
    • 330 ml mleka
    • 1 puding od vanile
  • Kora:
    • 8 belanaca
    • 4 kašike šećera
    • 2 žumanca
    • 4 kašike oraha
    • 1 kašika brašna