Toggle Navigation

 

Maskarpone torta

Originalan maskarpone sir u stvari je fermentirana trostruka pavlaka obrana tokom proizvodnje parmezana kojoj se dodaje jogurtna kultura, slično kao prilikom proizvodnje jogurta. S obzirom na visok sadržaj masti, uputno je modifikovati originalnu namirnicu i koristiti sitan neslan sir od obranog mleka. 

Plativoo
Priprema

Umutiti maragrin i šećer, dodati jaja, lešnike, brašno i prašak za pecivo. Staviti smesu u pripremljen kalup i ispeći koru u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 20 minuta.

Čokoladu rastopiti i prohladiti.

Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati maskarpone sir i promešati. Dodati rum, prohlađenu čokoladu i umutiti fil.

Filom premazati koru, posuti mlevenim lešnicima i ostaviti da se dobro ohladi i stegne.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 80 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 148 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 72 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 71 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 40 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Natrijum - 74 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 36 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 35.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 10 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Fil:
    • 250 g maskarpone sira
    • 200 ml slatke pavlake
    • 20 ml ruma
    • 100 g čokolade
    • 60 g mlevenog lešnika za posipanje
  • Kora:
    • 4 jaja
    • 200 g seckanog prženog lešnika
    • 80 g margarina
    • 100 g šećera
    • pola kesice praška za pecivo
    • 4 kašike brašna