Toggle Navigation

 

Svečana novogodišnja torta

Fondan je smesa koja se priprema u osnovi od šećera u prahu i vode uz dodatak sastojaka koji ga čine rastegljivim i pogodnim za dekoraciju – fruktoze, dekstroze, želatina i glicerina. U osnovi je bele boje ali se može obojiti kuvarskim bojama. Prilikom razvlačenja radna površina mora biti posuta šećerom u prahu, razvlači se na debljinu od 5 mm (u protivnom će pucati), a zatim se pažljivo namota na oklagiju, stavi preko torte i oblikuje rukom. Ukrasi od fondana vade se modlicom, ređaju na papir za pečenje (da se ne bi lepili na sto ili tacnu), premažu sa malo vode i ređaju po torti.

Plativoo
Priprema

Ispeći 3 kore po: 5 belanaca, 7 kašika šećera, 5 kašika mlevenog keksa (plazme), 5 kašika mlevenih oraha, 1/3 kesice praška za pecivo. Sastojci se mute po navedenom redu, ali se pre dodavanja plazme i oraha smanji brzina miksera, a prašak za pecivo se prethodno umeša sa orasima. Kore se peku u okruglom plehu prečnika 26 cm, obloženim papirom za pečenje, u zagrejanoj rerni, na 200*, oko 20 -25 min.

I fil: umutiti dobro 15 žumanaca i jedno celo jaje sa 10 kašika šećera, pa kuvati na pari, dodati 150 g crne mlečne čokolade, pa skuvati zajedno do gustine pri kojoj varjača ostavlja trag prilikom mešanja. Ostaviti da se hladi.

II fil : skuvati ½ l mleka sa 3 kašike šećera i 5 kašika gustina (gustin pre dodavanja razmutiti u malo hladnog mleka, odvojenog od pripremljenih 1/2l). Ostaviti fil da se hladi.
Penasto umutiti 250 g margarina, 125 g putera i 250 g šećera u prahu, pa podeliti na 2 jednaka dela, koji se dodaju ohlađenim filovima i izmute zajedno da se sjedine.

Dodati u : I fil: 3 plazma keksa i 100 g bele mlečne čokolade, sve iseckano na sitne kockice, a u II fil: 100 g seckanih oraha i 100 g crne mlečne čokolade iseckane na sitne kockice. 

Tek tada oba fila spojiti i lagano izmutiti!

Filovati kora-fil-kora-fil-kora-fil, istim filom premazati tortu i sa strane. Kada se stegne, tortu ukrasiti po želji: fondanom u boji ili rendanom crnom i belom čokoladom.
 

Napomena: Ukoliko se preko torte stavlja fondan tortu premazati tankim slojem fila da bi se fondan lakše rasporedio po njoj.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 170 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 175 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Natrijum - 85 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 87.5 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 15 belanaca
    • 21 kašika šećera
    • 15 kašika mlevene plazme
    • 15 kašika mlevenih oraha
    • 1 prašak prašak za pecivo
  • Fil 1:
    • 10 kašika šećera
    • 15 žumanaca
    • 1 jaje
    • 150 g mlečne čokolade
    • 125 g margarina
    • 125 g šećera u prahu
    • 70 g putera
    • 100 g bele mlečne čokolade
    • 3 komada plazma keksa
  • Fil 2:
    • 500 ml mleka
    • 5 kašika gustina
    • 3 kašike šećera
    • 100 g seckanih oraha
    • 125 g margarina
    • 70 g putera
    • 125 g šećera u prahu
    • 100 g crne mlečne (milka) čokolade