Toggle Navigation

 

Torta od sira (čizkejk) sa pijanim višnjama

Želatin u svom osnovnom industrijskom obliku predstavlja bledo žuti, bezukusni puder, granule ili listiće koji se dodaju u slatka ili slana jela kako bi se postigla čvrstina i želatinozna konzistencija. U domaćinstvu se ista struktura može postići dugotrajnim kuvanjem supe od životinjskih kostiju, koja će želatinizirati nakom hlađenja.

Priprema

Za koru dobro izmešati mleveni keks i sok od višnje, staviti u kalup i rastanjiti.  

Želatin razmutiti sa malo vode.

U šerpi kratko prokuvati višnje, dodati konjak, šećer i razmućen želatin, i kuvati dok se smesa ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.

Umutiti slatku pavlaku, dodati sitan sir, mlevene bademe i ohlađene višnje. Lagano promešati i smesu od sira i višanja premazati preko kore od keksa.

Ostaviti čizkejk da se dobro ohladi, ukrasiti po želji i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 260 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 130 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

18

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g mlevenog keksa
    • 200 ml soka od višnje
    • 400 g višanja
    • 50 ml konjaka
    • 1 kesica želatina
    • 200 g šećera
    • 300 g sitnog sira od obranog mleka
    • 200 ml slatke pavlake