Toggle Navigation

 

Torta Orhideja (Torta sa suvim grožđem)

Iako se za namirnice koje su slatke i lepljive, kao što je suvo grožđe, smatralo da prouzrokuju propadanje zuba, novija istraživanja su potvrdila suprotno. Pokazalo se da supstance iz suvog grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni pre svega zato što obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom koja je glavni krivac za oboljenja usne duplje.

Plativoo
Priprema

Penasto umutiti belanca sa šećerom (mutiti sve dok se šećer ne rastopi), dodati kokosovo i pšenično brašno, pažljivo promešati i sjediniti sastojke za koru.

Razliti u kalup i peći koru, u rerni zagrejanoj na 180*C oko 20 minuta.

Na pari umutiti žumanca sa šećerom, dodati brašno i promešati.

Gustin razmutiti sa malo mleka, a preostalo mleko zagrejati, zatim dodati gustin i skuvati dok se ne zgusne.

Sjediniti sa smesom od žumanaca i ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti margarin, sjediniti sa ohlađenim filom i na kraju dodati izmrvljeni lešnik, kokos i suvo grožđe.

Fil dobro promešati i sjediniti sastojke.

Ohlađenu koru premazati filom, dekorisati šlagom i ostaviti da se ohladi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 340 kcal

Natrijum - 110 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 54 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 55 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 27 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 6 belanaca
    • 6 kašika šećera
    • 100 g kokosovog brašna
    • 2 kašike pšeničnog brašna
  • Fil:
    • 6 žumanaca
    • 10 kašika šećera
    • 4 kašike brašna
    • 4 kašike gustina
    • 750 ml mleka
    • 100 g pečenog izmrvljenog lešnika
    • 100 g kokosa
    • 100 g suvog grožda
    • 250 g margarina
  • Za dekorisanje:
    • 2 kesice šlaga u prahu