Toggle Navigation

 

Grejp koktel (posno)

Prilikom kupovine grejpfruta izaberite čvrste, teže plodove, bez vlažnih mrlja. Grejpfrut sazreva i nakon branja pa ga možete čuvati u papirnatoj, nikako u plastičnoj kesi na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

Plativoo
Priprema

Grejpfrut iseći na polovine, izvaditi sredinu tako da kora ostane cela.

Gambore preliti džinom i ostaviti da malo odstoje. Izvađeni deo grejpfruta, kukuruz šećerac i gambore staviti u činiju, začiniti, promešati i napuniti grejpfrut.

Servirati na tanjir uz integralne kifle i sok od grejpfruta.

 

Meso rakova sadrži oko 150 mg holesterola na 100 g zbog čega pripadaju grupi namirnica koje sadrže znatnu količinu holesterola, pa bi osobe sa povišenim vrednostima masnoća u krvi trebalo da ih izbegavaju.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Natrijum - 785 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 114 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 76 g

Ugljeni hidrati (%) - 64 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 392.5 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 6 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 57 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 grejpfruta
    • 300 g gambora
    • 30 ml džina
    • 100 g kukuruza šećerca
    • so
    • biber
    • 800 ml soka od grejpfruta
    • 4 integralne kifle
Ključne reči:
posno grejpfrut gambori džin kukuruz