Toggle Navigation

 

Slatki doručak

Veoma dobro izbalansiran doručak, sa neznatno povećanim udelom belančevina u ukupnom energetskom unosu. Zaslužuje da ga obavezno isprobate.

Priprema

Pomorandžu očistiti, iseći na manje komade i izmiksati u blenderu dok se ne dobije kaša.

Jaja penasto umutiti mikserom, dodati pulpu od pomorandže, šećer i još malo mutiti.

Tost poređati u pleh, premazati slatkom smesom i peći u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200*C.

U činijici umutiti kiselo mleko sa marmeladom od pomorandže.

Tople kriške tosta premazati prelivom, servirati i uz dorućak poslužiti šolju mleka.

 

Kada kupujete pomorandže, morate obratiti pažnju na izgled kore. Ne sme da bude oštećena i smežurana, sa mrljama ili plesni na površini. Kada je opipate, plod treba da bude čvrst i "težak". Pomorandža je sočnija ukoliko je teža. Ako prilikom pripreme koristite i koru pomorandže, dobro ih operite
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 340 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 115 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 170 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 57.5 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 jaja
    • 1 pomorandža
    • 45 g šećera
    • 8 parcadi tosta
    • 120 ml kiselog mleka
    • 100 g marmelade od pomorandže
    • 800 ml obranog mleka