Toggle Navigation

 

Gravče na tavče-zapečeni pasulj sa kobasicom

Jednostavno rečeno, pasulj je sa nutritivnog stanovišta super hrana. Smeđi, beli ili crveni, jedan je od najboljih biljnih izvora proteina. Siromašan je energijom, mastima i natrijumom, a ujedno odličan izvor gvožđa, bakra, mangana i fosfora. Sušenjem zrno ne gubi svoje hranljive sastojke.

Plativoo
Priprema

Pasulj potopiti dan ranije. Kuvati pasulj dok ne omekša (prvu vodu od ključanja baciti). Crni luk izdinstati na ulju, dodati beli luk, posoliti, pobiberiti i začiniti mlevenom, slatkom i ljutom, crvenom paprikom. U tepsiju ređati red pasulja, red luka, prekriti pasuljem, i preko pasulja staviti kobasice. Pasulj peći u rerni zagrejanoj na 180*C, oko 30 minuta.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 480 kcal

Natrijum - 691 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 67 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 14 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Natrijum - 345.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 33.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 7 g

Broj osoba

6

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pasulja tetovca
    • 500 g crnog luka
    • 3 cena belog luka
    • so
    • biber
    • lovor list
    • 400 g svežih kobasica
    • 3 kašike ulja
    • crvena mlevena paprika