Toggle Navigation

 

Manastirske punjene paprike (posno)

Paprika se ubraja u grupu biljaka koje su najbogatije vitaminom C. Najpoznatije vrste paprika su zelena i crvena, odnosno slatka i ljuta. Može se jesti sveža, a u srpskoj nacionalnoj kuhinji crvena šiljata paprika se suši i, kasnije, tokom zime, koristi za punjenje različitim nadevima.

Priprema

Na zagrejanom ulju prodinstati sitno isečen praziluk, dodati rendanu šaragrepu, posoliti, pobiberiti i dinstati par minuta. Dodati ajvar, krupno seckane orahe, promešati i dinstati još par minuta. Za to vreme suve paprike potopiti u vodu, ostaviti ih par minuta, a zatim izvaditi i ocediti. U smesu od povrća i oraha, dodati kuvani pirinač, promešati i smesom puniti paprike. Napunjene paprike zatvoriti tankim kolutovima krompira i poređati ih u tepsiju. Preliti vodom i sokom od paradajza i peći u rerni zagrejanoj na 180*C oko 35 minuta. Manastirske punjene paprike poslužiti uz crni hleb.

Hranljiv obrok sa idealno izbalansiranim hranljivim sastojcima. Zbog odsustva namirnica životinjskog porekla, može biti namenjen vegetarijancima, onima koji poste i osobama sa povišenim masnoćama u krvi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 585 kcal

Natrijum - 860 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 90 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 292.5 kcal

Natrijum - 430 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 13.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 45 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 12 sušenih crvenih paprika
    • 200 g kuvanog pirinča
    • 150 g praziluka
    • 150 g šaragrepe
    • so
    • biber
    • 40 g ajvara
    • 50 g oraha
    • 2 kašike ulja
    • 150 g krompira
    • 200 ml soka od paradajza
    • 300 g crnog hleba