Toggle Navigation

 

Pileće ćuftice sa karfiolom

Umesto prženja na masnoći u tiganju, ćufte se mogu lepo pripremiti i u pećnici, uz korišćenje manje količine ulja. Danas se u prodaji, u specijalizovanim prodavnicama za kulinarsku opremu, mogu naći sprejevi koji će veoma štedljivo dozirati masnoću za ovakav način pripreme.

Plativoo
Priprema

Pileće belo meso, beli luk, začine i malo karija samleti na mašini ili izmiksati. Od toga praviti manje valjkaste oblike ili ćufte, uvaljati u brašno i ispeći na ulju da porumene. Na ulju i puteru prepržiti crni luk i dodati obareni karfiol. Ćufte i karfiol servirati na tanjir i sve preliti umakom u kom se jelo spremalo. Uz jelo poslužiti crni hleb.

 

Karfiol je biljka iz porodice kupusa, male energetske a izuzetne hranljive vrednosti, koja blagotvorno deluje na zdravlje. U 100 g sadrži samo oko 25 kcal, ali zato ima pravo bogatstvo minerala (kalijum, fosfor, magnezijum), vitamina (vitamin C, folna kiselina) i nerastvorljivih dijetnih vlakana.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 1200 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 44 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 63 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 31.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • 2 cena belog luka
    • so
    • biber
    • 30 g brašna
    • kari
    • dodatak jelima
    • 1 glavica crnog luka
    • peršun
    • 2 kašike ulja
    • 1 karfiol
    • 20 g putera
    • 400 g crnog hleba
    • prilog: